FOREDRAG OG SPRINGVANDSTUR TIL KØBENHAVN

Onsdag den 11. oktober 2023: Foredrag om danske springvand på Vejen Kunstmuseum
Lørdag den 14. oktober 2023: Springvandstur til København


Kom med til foredrag og/eller én-dagstur til København med fokus på danske springvand fra tiden omkring 1900.

I forbindelse med 100-året for Niels Hansen Jacobsens Troldespringvand og Vejen Kunstmuseums kommende udstilling ”Troldske Kræfter – danske springvand omkring 1900” arrangerer Museums- og Kunstforeningen for Vejen og Omegn, MKVO, foredrag og tur til København.

FOREDRAG OM DANSKE SPRINGVAND

af Oskar Feldbæk Kristensen, projektansat museumsinspektør på Vejen Kunstmuseum
   Onsdag den 11. oktober kl. 19.00, Vejen Kunstmuseum


Under foredraget vil Oskar Feldbæk Kristensen, som er projektansat museumsinspektør på Vejen Kunstmuseum, fortælle om den bølge af springvand, fontæner og brønde, som skyllede ind over Danmark omkring århundredskiftet. Det bliver halvanden time med vandede vittigheder og masser af spændende fortællinger om de springvand, som stadig pryder hovedstadens torve og pladser.

Mange af de københavnske springvand blev opført som resultat af offentlige eller indbudte konkurrencer, hvor adskillige kunstnere indsendte forslag. I foredraget dykkes der ned i de mange originale og humoristiske springvandsforslag, som af den ene eller den anden grund blev afvist. Hvordan ville eksempelvis Blågårds Plads på Nørrebro have set ud, hvis Theodor Philipsens planlagte Øl-fontæne var blevet realiseret? Eller hvad med arkitekten P.V. Jensen-Klints udkast til et springvand med en dansende Amagerbonde, som blev vraget til fordel for ”det store stygge Storkespringvand” på Amagertorv.

Glæd dig til at nyde de mange smukke tegninger og modeller, som nu bliver trukket frem fra arkivernes mørke og private hjem.

Entre 80/100 kr. ved indgangen

- eller tilmelding til Jan Hansen, tlf. 61615332. MobilePay 99705 eller konto 1551-8715633851

SPRINGVANDSTUR TIL KØBENHAVN

lørdag den 14. oktober

Tag med på en ”våd bytur” til København, hvor vi skal opleve hovedstadens mange smukke springvand. Bussen sætter os af ved Vesterbros Torv, hvor vi skal høre om Rasmus Harboes Herkulesbrønd. Herfra bevæger vi os mod Rådhuspladsen, hvor vi skal se Thorvald Bindesbølls og Joakim Skovgaards ny-restaurerede Dragespringvand, der ligesom Troldespringvandet i Vejen kan fejre 100-års fødselsdag i år. Fra Rådhuspladsen bevæger vi os den korte vej til Rådhushaven; en hyggelig lille oase, hvor vi på de hvide havebænke kan hvile benene, mens vi nyder Bjørnespringvandet, som ligeledes skyldes Bindesbøll og Skovgaard. Derfra skal vi på en ”strøgtur” med stop ved Københavns ældste springvand, Caritasbrønden, Vandkunsten, af Johannes Magdahl Nielsen og Axel Hou, samt Storkespringvandet.

Inden vi drukner i springvand gør vi ophold på restaurant ?…?, hvor der vil blive sørget for både vådt og tørt. Efter en times frokostpause fortsætter vi til Niels Skovgaards Havhestebrønd, som i dag er opstillet i Designmuseum Danmarks hyggelige Grønnegård. Her vil det være muligt at nyde en kop kaffe, inden vi slutter turen ved Danmarks største springvand, Anders Bundgaards Gefionspringvand på Langelinie. Her vil bussen samle os op og køre retur til Vejen.

Turen ledes af museumsdirektør Teresa Nielsen og museumsinspektør Oskar Feldbæk Kristensen.

Program:

 • Kl. 7.45  Afgang fra Brugsen i Askov
 • Kl. 8.00  Afgang fra Jylllandsgade 4. Her er langtidsparkering.
 • Kl. 9.30  Der serveres kaffe/te og et rundstykke
 • Kl. 10.30  Vi sættes af ved Herkulesbrønden, Vesterbros Torv og videre tilmelding
  •   Rådhuspladsens Dragespringvand
  •   Rådhushavens Bjørnespringvand
  •   Caritasbrønden på Strøget
  •   Storkespringvandet
 • Kl. 13.30  Frokost
 • Kl. 14.30  Havhestebrønden i Designmuseets Grønnegård og videre til Gefionspringvandet, Langelinje. Her samles vi op.
 • Kl. 16.00  Afgang mod Vejen med forventet hjemkomst kl. 18.30


Tilmelding:

Pris 500/575 kr. inklusiv guide, kaffe og et rundstykke, frokost, senere kaffe/kage.

Tilmelding til Jan Hansen, janhansen56@hotmail.com, senest 11. oktober

Betaling på MobilePay 99 705 eller konto 1551 8715633851

Tilmelding er bindende