NIS SCHMIDT UDSTILLER PÅ VEJEN BIBLIOTEK

 

fra tirsdag den 4. februar med fernisering kl. 16 – mandag den 2. marts

 

I den for længst nedlagte Viuf Nordre Skole mellem Kolding og Vejle ligger et spændende, atmosfærefyldt hjem præget ikke alene af kunst, men også af dyb interesse for litteratur og klassisk musik. Her bor Nis Schmidt med sin kone Inge.

Nis er født i 1932 i Haderslev og uddannede sig på Haderslev Statsseminarium til lærer. Han dyrkede maleriet samtidig med sin lærergerning, som han lagde på hylden i 1993. I 1961 debuterede han på Sommerudstillingen i Den Fries udstillingsbygning i København. Udstillingsaktiviteten voksede op gennem 60érne og 70érne og udviklede sig efterhånden til en meget omfangsrig udstillingsvirksomhed primært i Danmark men også med en lang række udstillinger syd for grænsen. På gallerier, i kunstforeninger, i kunsthaller og på museer kan man støde på hans billeder, ligesom han også har lavet kirkekunst. Som voksen konverterede Nis Schmidt til katolicismen, og det religiøse står centralt i hans kunst. I 1974 skabte han sin første kirkeudsmykning – fire ruder til Sct. Norberts Kirke i Vejle. Siden fulgte en lang række andre kirkeudsmykninger, hvor 35 ruder i glasmosaik til Sct. Michaels Kirke i Kolding kan betegnes som et hovedværk.

I begyndelsen malede Nis Schmidt pæne billeder til folks vægge, men det han ville var at give udtryk for tilværelsens kompleksitet. Verden er både realistisk, materiel og abstrakt, metafysisk, som ikke er til at tage og føle på. Derfor opstod maleriet, der eksempelvis viser en konkret nøgle, eller et krus på en abstrakt baggrund. Den naturlige verden, der omgiver os, og den mere åndelige ubegribelige side af tilværelsen, der vanskelig lader sig sætte på en formel. Billederne kan være uforståelige og her er nok det centrale i Nis´maleri: Det skal være besværligt at forstå det uforståelige og ufattelige. Det at begribe verden er jo en omfattende sag.

Nis Schmidt, som er medlem af BKF, vil være til stede ved ferniseringen og fortælle videre.